fbpx

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 augusztus 07.

Az új motorokkal az AVERO kombájnok teljesítik a Stage V emissziós normákat. A motortérben a kipufogógáz-tisztítás új elrendezésének köszönhetően egyszerűbb a hozzáférés karbantartási munkálatok során.

Nagyobb teljesítmény a Stage V-nél

Mind az AVERO 240, mind az AVERO 160 a Cummins B6.7 erőforrással új motort kapott. Ez a 6,7 literes hengerűrtartalommal 213 LE/157 kW teljesítményt eredményez a nagyobb és 167 LE/123 kW teljesítményt a kisebb modellben. Ezzel a korábbi modellekhez képest a teljesítmény 8, illetve 9 lóerővel növekszik. A Stage V károsanyag-kibocsájtási normát SCR- és DPF-rendszerekkel éri el, a karbamidtartály pedig 49 literes. Egyik modell sincs kipufogógáz-visszavezetéssel ellátva.

A kipufogógáz utókezelés az új motornál egyértelműen kevesebb helyet igényel. Ezáltal javul a hozzáférés a karbantartási munkálatok során. Kívülről ez az alacsonyabb motorháztetőről ismerhető meg. Magasságát most a csukott magtartály szintje határozza meg.

Négy rázóláda és APS

Az AVERO 160 1060 milliméter széles, 450 milliméter átmérőjű cséplődobbal van szerelve. Az AVERO 240 APS-cséplőrendszerrel kerül a piacra. Az APS (Accelerated Pre Separation – gyorsításon alapuló előcséplés) rendszerének jelentős előnyei vannak: a terményt nagyon felgyorsítja, és a magok akár 30%-át leválasztja az előkosárban. Ez akár 20%-kal nagyobb áteresztési teljesítményt jelent azonos szintű üzemanyag-fogyasztásnál. A MULTICROP cséplőkosár kialakításának köszönhetően a legkülönfélébb terményekre, búzától a kukoricáig történő átszerelés gyorsan elvégezhető. A hidraulikus dobvariátor kényelmes beállítást és biztos erőátvitelt tesz lehetővé még nehéz körülmények között is.

A másodlagos leválasztás az AVERO 240 és 160 kombájnokban négy ejtőlépcsőn négy rázóládán keresztül történik. A ládák felett elhelyezkedő lazítóujjakat használva az intenzív leválasztó rendszer alkalmas nagy mennyiségű szalma kezelésére, és a maradék magok maximális leválasztását is biztosítja. A lejtőn történő veszteségmentes betakarításért a rostaszekrény az elismert 3D lejtőkiegyenlítéssel is felszerelhető.

A munkatermelékenység növelésében nagy szerepet játszik a nagy magtartály és a magas áttöltő kocsik eléréséhez is megfelelő ürítőcsiga. A magtartály az AVERO 240-nél 5600 literes, és 4200 literes az AVERO 160 esetében. Az ürítési idő két percnél rövidebb. A gépkezelőnek jól rálátása nyílik a magtartályra, és egyszerűen tudja a magpróba-vételt elintézni. A kalászvisszahordás a fülkéből egy kémlelőablakon keresztül egyszerűen ellenőrizhető.

A széles abroncsozási lehetőség és az alacsony önsúly egyrészt maximális talajkímélést, másrészt a közúti közlekedéshez keskeny méreteket tesz lehetővé: 800-as abroncsokkal 3,30 méter, 650-es abroncsokkal a külső szélesség 3,00 méter alatt marad, és rendszerint nem szükséges külön engedély a közúti használathoz.

Rugalmas a gyárilag kapható behajtható vágóasztallal

A vágóasztal-felvétel ugyanazokon a csatlakozási pontokon történik, mint a LEXION-nál – központi multikapcsoló, kényelmes központi zár és erős hidraulikus vágóasztal-visszaforgatás segítségével. Az AVERO opcióban keresztirányú kiegyenlítéssel ellátott automatikus AUTO CONTOUR vágóasztal-magasságvezetéssel, illetve motollafordulatszám-automatikával is kérhető. A különböző adapterek széles választéka lehetővé teszi gabona, repce, napraforgó vagy kukorica betakarítását: a klasszikus gabona-vágóasztalok, a CERIO 680-tól a C 370-ig éppen olyan könnyedén csatlakoztathatók, mint a V620, V560 és V500 VARIO-vágóasztalok. A VARIO-vágóasztalok a gabonáról repcére történő gyors átszerelhetőségükkel tűnnek ki. Mind a CERIO, mind a VARIO vágóasztalok motollameghajtása hidraulikus.

Ezenkívül gyárilag kapható a C 450 csukható vágóasztal. A behajtható vágóasztal előnyei: feleslegessé teszi a vágóasztalok le- és felvételét, optimális közúti közlekedést tesz lehetővé kitűnő kilátással, és a földek között segítségével gyakorlatilag megszakítás nélkül lehet váltani. A közúti közlekedésnél is, mindegy, hogy szűk földutakról vagy keskeny utcákról, esetleg sűrű forgalomról legyen szó, a behajtható vágóasztalok remek kilátást és kitűnő szállítási tulajdonságokat biztosítanak.

A későbbiekben az AVERO-k CORIO kukoricaadapterrel és SUNSPEED napraforgó-adapterrel is felszerelhetők lesznek.

Kényelmes, jól felszerelt munkahely

Tágas, ergonomikusan berendezett fülke könnyíti meg az AVEO-ban a munkanapokat. A vágóasztal beállításától kezdve a cséplőkosár-állításon át egészen a kalászvisszahordó ellenőrzéséig – a kombájn szinte minden funkciója a fülkéből irányítható és ellenőrizhető. Mindezt felhasználóbarát kezelőelemekkel, mint például amilyen a multifunkciós menetkar és a három ponton állítható kormányoszlop is. A CLAAS INFORMATION SYSTEM (CIS) jelenti a gépkezelőnek a fontos gépadatokat, mint például üzemanyagszint és hőmérséklet-kijelzés, a ventilátorok és cséplődob fordulatszáma.