fbpx

Komplex kombinált eszköz minimalisták számára

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 11.

A lazító vetés mint a direktvetés egyik fajtája számos lehetőséget kínál – de az alkalmazójától alapos tudást is követel. A Pro-Til Select az egyik legsokoldalúbb, de egyben a legösszetettebb gép ebben a szegmensben a Mzuri programjában.

A direktvetéssel foglalkozó körökben a brit-lengyel Mzuri cég neve már nem cseng idegenül. Az egykori Spearhead tulajdonos által alapított vállalat a mélylazítók, szalmaterítők és sövényvágó gépek mellett több, lazító vetésre használt vetőgépsorozatot is gyárt. Az utóbbi egy sor érdekes funkcióval és magas használati sokoldalúságával tűnik ki a versenytársak közül. Egy bökkenő azért van a dologban: először is a Pro-Til és a Pro-Til Select sorozatok a komplex vezérlésük miatt csak abszolút profi szakembereknek ajánlottak, másrészt a bonyolult technikának megvan az ára is. A 4,0 m széles Pro-Til Select gépért teljes felszereltség mellett közel 130 000 eurót kell fizetni – ez nem kevés. A 2018-as vetési idényben kukorica, repce és búza vetésekor megvizsgáltuk, hogy mi teszi ezt a gépet ilyen drágává, és mit kaphatunk a pénzünkért.

KOMPAKT: a sokoldalúság érdekében a Mzuri a Pro-Til 4T Select modellt nem építi nagyra – a tömörítőkerekek és a vetőcsoroszlyák közötti nagy tér ellenére sem

BESOROLÁS

A Pro-Til Select a Single-Pass vetéstechnika, vagyis a (víztakarékos) direktvetés területére esik. Megelőző munkát nem terveznek, és általában nincs is rá szükség. Az elöl haladó lazítókések miatt (felszín alatti trágyázás lehetőségével) azonban a Pro-Til Select a lazítóvetéshez is besorolható. Mivel a felszerelhető adagolóelemek segítségével kukorica adagolására és vetésére is alkalmas, besorolható a Strip-Till eljárásra használható gépek közé is.

  1. A szállítási helyzetből munkahelyzetre, ill. visszafelé váltás bonyolult, és sok időt vesz igénybe
  2. Kiemelt állapotban (táblavégi forduló, közúti közlekedés) csak a hátsó tömörítőkerekekre esik terhelés
  3. A lazítókések munkamélysége két hidraulikus henger segítségével, távtartókkal állítható be
  4. A traktorhoz való csatlakoztatás történhet vonófejjel vagy K80 gömbfejes vonószerkezettel

KOMPAKT & KOMPLIKÁLT

Első ránézésre feltűnik: a sokoldalúsága ellenére a Pro-Til Select nagyon kompakt felépítésű. Ez többek között a két sortávolság és az adaptálható adagolási technika, valamint a sok ráfordítással járó – a munkaeszközök beillesztését és a szerszámszegmensek egyedi kiemelését biztosító – keretszerkezet jól kigondolt koncepciójának köszönhetően valósulhat meg. Pontosan ez az egyik oka a gép árának: az előállítás kifejezetten bonyolult; itt nemcsak különböző négyzetes profilokat kell összehegeszteni, hanem sok alkatrészt speciálisan, lézer segítségével kell kivágni, formára alakítani és beilleszteni.

Műszaki adatok

keret és készenléti tartály: 3 részes keret hidraulikus összecsukással/szétnyitással; kombinált tömörítő-keréksor egymásba nyúlóan elhelyezkedő kerekekkel, készenléti tartály 3400 l (felosztható 2040 l vetőmagra és 1360 l műtrágyára)

talajlazítás és trágyázás: 11 lazító kés hidr. kioldónyomás-állítással, sortávolság 36,3 cm, elöl haladó vágócsoroszlya, depó műtrágya lehelyezése két szinten; elektromos műtrágya-adagolás max. 300 kg/ha értékig

vetés: forgathatóan csapágyazott vésőorros vetőcsoroszlyák kukoricához és repcéhez, szárnyas vetőcsoroszlyák a gabona sávos vetéséhez (vetősáv szélessége 12 cm); sortávolság 36,3 vagy 72,6 cm, csoroszlyanyomás-állítás hidraulikusan, álló helyzetben, hátul haladó gumi tömörítőkerék, a lehelyezés mélységének mechanikus állítása a tömörítőkerekeken keresztül; felhelyezhető vákuumos adagolószerkezet kukoricavetéshez; elektromos vetőmag-adagolás (0-300 kg/ha)

teljesítményigény: legalább 220 LE; hidraulika-rendszerrel szembeni követelmény 3×kétkörös+1 nyomás nélküli visszafolyó ág; kb. 60 l/min állandó olajáram a ventilátor meghajtásához

németországi listaár (plusz áfa): 98 000 eurótól; kukoricaadagoló 28 000 euró

  1. A csoroszlyanyomást és a kések kioldási nyomását egy manométer jelzi elöl, a készenléti tartálynál
  2. A lazítókések és a vetőcsoroszlyák nyomása hidropneumatikusan állítható – ez csak álló helyzetben történhet, csatlakoztatott sűrített levegős tömlőkkel

  1. A lazítókéseket szállításhoz hidraulikusan felfelé fordítják, és egyesével is elfordíthatók
  2. A csúcsokon keményfém lapok biztosítják a kopásvédelmet, a hátsó oldalon két műtrágyakimenet található
  3. Az elöl haladó vágótárcsák forgathatóan csapágyazottak és egy-egy spirálrugóval biztosítottak
  4. A lehelyezés mélysége szerszámmal állítható be, a nyomókerekek állításával

Kicsit bonyolultabb ezáltal a Pro-Til kezelése a közúti szállításhoz és szántóföldi munkákhoz végzett összecsukáskor, ill. szétnyitáskor, legalább is az összecsukható modelleknél 4,0 m munkaszélességtől. Minden szerszámszegmens egymás után, egyesével hidraulikusan nyílik ki – először a késes vetőegység, majd a külső tömörítőkerekek, ezután az első szerszámszegmensek a vágótárcsákkal és a lazítókésekkel. Ehhez a terminálon és a gombokat tartalmazó vezérlőegységen, elöl a magtartálynál aktiválni kell az egyes területeket a hidraulikus mozgatáshoz – ez azt jelenti, hogy a járművezetőnek sokat kell szaladgálnia. A külső tömörítőszegmenseket és elöl a legszélső munkaeszközöket végül még kézzel, egy-egy csapszeggel is rögzíteni kell a központi kereten.

Ezután következik a munkamélység beállítása, méghozzá úgy, hogy a két megfelelő hidraulikus hengeren (a tömörítő járószerkezet felett) távtartók csukhatók össze, ill. nyithatók ki. A késes egységeket egyébként egy paralelogramma emeli ki és engedi le egyenletesen.

VÁGÁS, LAZÍTÁS, TRÁGYÁZÁS

Ezzel eljutottunk a munkaeszközökhöz: az elöl haladó első sor vágótárcsa szó szerint „belevág” a munkába. A 370 mm átmérőjű tárcsák enyhén fogazottak, és pontosan a Pro-Til 4T 11 lazítókése előtt helyezkednek el. Szétvágják a növényi maradványokat és az egyéb növényi anyagokat, így ezek nem torlódnak össze a tárcsák után következő lazítókéseken. Minden tárcsát spirálrugó véd a túlterhelés ellen, és a forgócsapágynak köszönhetően kanyarodásakor illeszkedni tud a kanyarodási szöghöz. A csapágyak a rövidtárcsás boronákhoz hasonlóan dupla tömítéssel rendelkeznek.

Ugyanazon a tartókereten, mögöttük helyezkednek el a lazítókések, csavarral rögzítve – ugyancsak 36,3 cm sortávolságban. Kukoricavetéshez a 11 kés közül 5 hidraulikusan felhajtható, így 72,6 cm-es sortávolságot kapunk. A hidraulikus hengerek egyébként minden késnél a kioldóerő beállítására szolgálnak, tehát kőbiztosításként működnek. A maximális munkamélység a Mzuri adatai szerint körülbelül 27 cm. Ami jó: a kések nagyon keskeny felépítésűek, ami a vonóerőigényt kissé csökkenti – minimális traktorteljesítményként a Mzuri 220-350 LE teljesítményt ajánl, a munkavégzés körülményeitől és a domborzati viszonyoktól függően. A kések elejére keményfém lemezeket forrasztottak, melyek a kopás ellen nyújtanak védelmet. Minden kés a hátoldalán két műtrágyacsővel végződik, melyekkel a beállított munkamélységben lehelyezhető egy műtrágyasáv. A lerakási mélység a lazítókések munkamélységével szabályozható, vagy a műtrágyavezetékek csatlakozása megváltoztatható a felső (sekélyebb lehelyezés) vagy az alsó csővégre (mélyebb lehelyezés).

A kukorica és a repce vetéséhez keskeny csoroszlyákat használnak, amelyek csak egy vékony barázdát húznak

A nagyobb felületű, szélesebb barázda segíti ennek a területnek a gyorsabb felmelegedését, ugyanakkor jobban megtartja a vizet, mint a bakhátas vetés

A gabonafélék sávos vetéséhez két kivezető csővel rendelkező, széles csoroszlyákat szerelnek fel. A vetett sáv körülbelül 12 cm széles

Pillantás a nyitva lévő, majdnem teljesen maradványmentes vetett sávra, búza direktvetésnél

Világosan felismerhető: a szárnyas vetőcsoroszlya több talajt mozgat meg, és bakhát formájú, erősen eróziócsökkentő munkaképet hagy maga után, a bakhátak között sávban lehelyezett magokkal Kanyarodáskor a vetőcsoroszlyák a lazítókéseket meglehetősen pontosan követik

TANDEM TÖMÖRÍTŐEGYSÉG

A Pro-Til 4T Select vetőgépet egy integrált tömörítőegység tartja, ami tandem kialakításban, egymásba nyúlóan elrendezett kerekekkel dolgozik. Ez csökkenti a vonóerőigényt és a beszorult kövek okozta sérülések veszélyét. Két keréksor között helyezkedik el a kiemelő mechanizmus forgáspontja: (az első késsort kiemelő hidraulikus hengerekkel párhuzamosan elhelyezkedő) hidraulikus hengerek a hátsó keréksort eközben lefelé nyomják, mégpedig úgy, hogy a Pro-Til Select közúti közlekedés során csak a hátsó kerekeken halad. Ezáltal kisebb a súrlódás a nyíróerők miatt, a kopás megfelelő keretek között marad.

Minden AS-profilú, levegővel töltött kerék rendelkezik egy állítható sárkaparóval. A 78 cm-es átmérő elegendő ahhoz, hogy alacsony gördülési ellenállást biztosítson.

BIZTOSAN A NYOMVONALON HALADÓ VETŐCSOROSZLYÁK

A Pro-Til 4T Select ék alakú vetőcsoroszlyái pontosan követik a lazítókések nyomvonalát. Ez azt jelenti, hogy a gabonafélék, a fűfélék és a repce sortávolsága 36,3 cm, míg a kukoricavetéskor 72,6 cm a sortávolság. A vízszintes forgáspontoknak köszönhetően a vetőcsoroszlyák a kanyarokban is meglehetősen pontosan követik a lazítókések nyomát, így mindenütt jó gyökérfejlődés biztosítható. A lehelyezés mélysége minden egyes vetőcsoroszlyánál állítható a tömörítőkeréken keresztül – sajnos ehhez egy csillagkulcsra vagy egy franciakulcsra van szükség; a szerszámmentes beállítás korszerűbb lenne.

A keskeny, 30 mm-es csoroszlyákat a lazítókésekhez hasonlóan elöl egy rájuk forrasztott karbidlemez védi. A kukorica, a szója és a repce vetéséhez csak egy keskeny rést vágnak a talajba, és a vetőmag egyetlen sorban ebbe kerül. Gabona esetében viszont egy szárnyas vetőcsoroszlyát szerelnek fel, ami kb. 120 mm széles. Ezzel együtt egy másik ejtőcsövet is beépítenek, amelynek egymástól 120 mm-es távolságban két kivezetése van, amivel 12 cm széles vetősávot hoz létre, mivel a nagy, 36,3 cm-es sortávolság miatt a gabonánál csak a sávos vetés jöhet szóba. Kiegészítésképpen egy kisebb és szélesebb tömörítőkereket is felszerelnek.

A csoroszlyanyomást minden csoroszlyánál külön egy-egy hidraulikus henger szabályozza. Ez azonban menet közben nem, csak álló helyzetben, lezárt pneumatikus vezetékek mellett állítható. Ez sok ráfordítást igényel. Ami okos megoldás: a tesztgép „Select” kialakítása lehetőséget ad annak eldöntésére, hogy 11 vagy 6 csoroszlyát használjunk.

  1. A vetőmaghoz és a műtrágyához egy-egy cellás kerekes magadagoló áll rendelkezésre
  2. A vetőmagtól és a kijuttatásra kerülő mennyiségtől függően több rotor közül lehet választani
  3. A magadagoló technikát a Mzuri az Egyesült Államokban működő Precision Planting vállalattól szerzi be
  4. A kiegészítő adagolóegységekben magadagoló tárcsák találhatók, melyek vákuumos adagolást biztosítanak

  1. Mindig megtalálható a gépen egy fotocellás ellenőrző egység, ami a magadagolást és a magok hosszanti elhelyezkedésénél a távolságot ellenőrzi 
  2. A kukoricavetéshez jelenleg még mindig külön terminálra van szükség, ami azonban most már többnyelvű operációs menüvel is rendelkezik

A vetőmag-adagoló mellett található a maradékmennyiség leengedésére szolgáló nyílás

Ehhez a gép elülső oldalán egy kapcsoló található. Select üzemmódban a nem használt csoroszlyák és lazítókések (ahogy azt korábban már említettük) hidraulikusan felemelkednek. A Mzuri Select modellek kukoricavetéshez használt változata egyedülálló a piacon, mert opcionálisan egy kiegészítő adagolóegység is kapható a csoroszlyákhoz (4000 euró felár a soronként), amit a Mzuri a vezérlőterminállal együtt az AGCO cégcsoporthoz tartozó Precision Planting vállalattól vásárol, az Egyesült Államokból. Az adagolás elektromotorral meghajtott magadagoló tárcsával és vákuummal történik, a magadagoló cellák telítettségét és a hosszanti eloszlást fotocellák segítségével szenzorosan ellenőrzik. Az adagoláshoz használt vákuumot a vetőgép hozza létre, és elosztja a vetőmagsorokon. Aki sűrű soros vetést szeretne, mind a 11 vetőcsoroszlyát felszerelheti kiegészítő adagolóegységgel.

Az adagolási funkciók felügyelete (magkihagyás, kettős vetés, vetéserősség, terület, Section Control stb.) eddig kizárólag külön terminálon keresztül történt. A jövőben azonban az adagolást ugyanúgy, mint a többi gépfunkciót, az ISOBUS-rendszer segítségével lehet vezérelni és ellenőrizni – így egyetlen terminál is elegendő a teljes működtetéshez. Véleményünk szerint azonban a megfelelő méretű ábrázoláshoz az ellenőrző ablakok nagy száma miatt a terminál kijelzőjének legalább 12 coll átmérőjűnek kell lennie.

ELEKTROMOS ADAGOLÓ

A vetőmagok előzetes adagolása a kukoricánál egy elektromos meghajtású cellás kerék segítségével, a térfogat alapján történik. A vetőmagtól függően különböző cellás kerekek, ill. rotorok közül lehet választani, amelyek az adagolón oldalról cserélhetők. A műtrágya adagolásához külön adagoló áll rendelkezésre, ami szintén rozsdamentes acélból készült. Az adagolt mennyiségek a vetőmag és az azonos felépítésű műtrágyaadagoló esetében is 0 és 300 kg/ha között változnak. A műtrágya-adagolófej egyébként a készenléti tartályban elöl található, a vetőmag-adagoló a tartály mögött, kívül helyezkedik el. A vetőcsövek ellenőrzéséhez optoszenzorok rendelhetők, a művelőutaknál a megfelelő vetőcsövek elektromosan elzárhatók, és a szállított vetőmagmennyiséget a rendszer automatikusan csökkenti az adagolónál.

A leforgatás elektromosan történik, egy leforgató tálca vagy leforgató zsák segítségével, miután a tervezett vetésmennyiséget megadta a terminálon. Az adagolót ezután egy külső nyomógombbal lehet vezérelni, és a leforgatótálcát vagy -zsákot megtölteni. Ezután következik a mérés, majd a kapott értéket beírjuk a terminálba, és a szoftver kiszámítja a rotor fordulatainak számát a kívánt vetőmagmennyiséghez és haladási sebességhez.

A készenléti tartály több mint 3400 l-es, megosztás esetén 1360 l-es a műtrágya- és 2040 l-es a vetőmagtartályrész. A bal oldalon található kifolyó a maradék mennyiség leeresztésére szolgál, a vetőmagot hely hiányában azonban csak egy földre terített ponyvára lehet leengedni. Súlyos kritikát érdemel a készenléti tartály nehéz acélfedele és a nehéz belső rácsok. Ezeket csak nagy erőfeszítéssel lehet kinyitni, és nem biztosítottak – itt nagyon óvatosnak kell lenni, hogy elkerüljük a fejsérüléseket vagy az ujjak beszorulását! A Mzuri ezen sürgősen javítani akar.

  1. A magadagoláshoz szükséges vákuum elosztója a készenléti tartály mögött helyezkedik el
  2. A vetőmaghoz két különböző elosztófej kapható: egy a kukoricához és egy másik a gabonához és a repcéhez, művelőút kapcsolási lehetőséggel (az ábrán látható módon). Az egyes tömlőkön a vetőmagot ellenőrző egység is jól felismerhető

ISOBUS-VEZÉRLÉS

A Pro-Til 4T Select ISOBUS-terminálon (függetlenül vagy egy „Semleges” ISOBUS-terminálon) keresztül történő vezérlése nem okoz nagy fejtörést, a kukoricatermináltól eltérően itt több nyelv közül is lehet választani. Aki rendelkezik tapasztalatokkal a szemenkénti vetőgépek terén, az itt is gyorsan el fog igazodni. A vetőmennyiség szükség szerint előre meghatározott, százalékos lépésekben növelhető vagy csökkenthető – a műtrágya mennyisége azonban nem hangolható össze ezekkel az értékekkel. Aki a műtrágyát és a vetőmagot szakaszolva szeretné kijuttatni, annak szüksége lesz egy második terminálra is, amely a megfelelő alkalmazási térképeket olvasni tudja és fel tudja dolgozni.

A kelés megítélése

Növekedésfokozás a repcénél

A szántóföldön végzett munkák után 2-4 hét elteltével megtekintettük a kukorica-, a repce- és a búzaállományokat.

A kukoricaállomány összességében jó általános benyomást keltett. Jó talajállapot mellett szinte minden növény kikelt, bár nem mindenhol 100%-ban egyenletesen. A magkihagyás és a kettős vetés aránya valamivel magasabb volt, mint a modern szemenkénti vetőgépek esetében, ugyanúgy, mint a hosszanti eloszlás vizuálisan értékelt variációs koefficiense. Ahol a talaj nagyon agyagos volt, ott néha növénymentes részek is előfordultak az állományban. Itt a vetőmag lehet, hogy nem került megfelelően mélyre, és/vagy nem sikerült eléggé visszatömöríteni – más gépek itt ugyanígy elérték volna a teljesítőképességük határát. A Section Control jól, ill. nagyon jól működött.

A repcedirektvetés esetében a kelés egyértelműen sokkal gyorsabb, mint az összehasonlításra szolgáló másik változatban (univerzális vetőgép tárcsás előművelő eszközzel szántóföldi kultivátor után). Bár a repcenövények fejlődése kezdetben egyenetlen volt, ezt azonban a tél beállta előtt még ki tudták egyenlíteni. Ennek oka lehetett talán az egyenetlen vízbevezetés a tarlón vagy a rendkívüli szárazság 2018-ban a nyári időszak végén. A növekedési előnyét azonban megtartotta a Pro-Til 4T Select vetőgéppel vetett repce, ráadásul a felszín alatti trágyázás miatt erős gyökérnövekedésre lehet számítani, ami a repcét a késő tavaszi száraz időszakokon jobban átsegíti, és várhatóan általában nagyobb hozamot tesz lehetővé.

A szárnyas csoroszlyákkal sávosan vetett búzában a kelés egyenletes volt. Itt ősszel és tavasszal egyaránt zárt talajtakarást figyelhettünk meg, melyet az álló tarlómaradványok és a nagy állománysűrűségű növényi sávok alkottak. Előnyök: alacsonyabb párolgási sebesség, nem marad támadási felület az erózió számára, humuszképződés, jobb vízszivárgás – és télen a hó összegyűlik a sávok között, megakadályozva a talaj és az állomány kihűlését.

Ahol a talaj feltételei nem voltak túl szélsőségesek, ott a kikelt kukoricanövények magassága és egyöntetűsége megfelelő volt. A Section Control megfelelő pontossággal kapcsolt.

A repcét közvetlenül az elővetemény tarlójába vetettük csíkokban – a széleróziónak itt semmi esélye sem volt. A kelés sokkal gyorsabb, mint az összehasonlításra szolgáló másik változatban, tárcsás vetőgéppel kultivátor után. Ez múlhatott azonban a tarló „fésűhatásán” is, ami a páratartalomból adódó nedvességet és a harmatot a magbarázdába vezeti.

A növekedési stádiumok EC 10 és EC 13 közé estek. Néhány mag azonban nem csírázott ki, mivel a talaj felszínén feküdtek, és nem ágyazódtak be.

Az összehasonlító változatot univerzális vetőgéppel szántóföldi kultivátor után egy nappal később vetették. A szemle időpontjában azonban csak az EC 10 fejlődési stádiumban volt.

A búzát sávosan, közvetlenül az elővetemény tarlójába vetettük – ez javítja a gázcserét, és csökkenti az eróziót, valamint a párolgást. A kelés és a fejlődés egyenletes volt.

8 km/h körüli munkasebesség mellett a hosszirányú eloszlás megfelelő volt, bár nem kiemelkedően jó. Magkihagyás és kettős vetés gyakrabban fordult elő, mint a klasszikus szemenkénti vetőgépek esetében.

MUNKA KÖZBEN

A Mzuri vetőgépről kukorica, repce és búza vetésekor alkothattunk képet – az eredmények megtalálhatók „A kelésmegítélése” részben. Kukoricavetéskor 80 000 mag/ha vetett mennyiségnél 8 km/h munkavégzési sebesség mellett tudtunk haladni, ennél nagyobb sebesség esetén növekedett a magkihagyás aránya, és a terminál ennek megfelelően gyakrabban adott figyelmeztető hangjelzést. Repce és gabonafélék esetében 15-16 km/h sebességgel lehet haladni.

Mind a keskeny, mind a szárnyas csoroszlyák szinte maradványmentes magbarázdát hagytak hátra, amelyben a magok nedves és meleg mikroklímában, eróziótól védetten beágyazva találhatók. Nagyon kötött talajok esetén a keskeny csoroszlya nehezebben zárja le a magbarázdát. A szárnyas csoroszlya a gabonavetéshez a talaj felszínét jobban alávágja, ezzel lehetővé teszi a vetett magok megbízhatóbb talajtakarását.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK

  • ­A Pro-Til 4T Select vetőgépen összesen 104 kenési pont van – viszont 2020-tól alapkivitelben kapható lesz egy központi kenőrendszer.
  • ­A ventilátornak kb. 60 l/min szállított olajmennyiségre van szüksége a traktorról.
  • ­A Mzuri jelenleg a Pro-Til sorozatot egy átfogó átalakításnak veti alá, melynek során különös figyelmet szentelnek a jobb gépkezelésnek.

A tartály 3400 l térfogatú, és műtrágyákhoz, valamint vetőmagokhoz megosztható. A tartály rácsai nehezek és nem biztosítottak

A műtrágya-elosztófej a tartály elején található. Maximum 300 kg/ha mennyiség kijuttatására alkalmas

Összegzés

A Pro-Til 4T Select egy nagyon univerzálisan használható, lazítóvetésre alkalmas vetőgép. Tekintettel a sok lehetőségre, a kezelése is nagyon komplex, ill. bonyolult, és ügyes vezetőt igényel. A vetőmag lehelyezésénél itt-ott kompromisszumokat kell kötni – ami azonban javul, ha a területet következetesen direktvetéssel, előművelés nélkül művelik. Pluszpontot érdemel a vetőgép földfelszín alatti műtrágyázási lehetősége, ami különösen a repcetermesztésben biztosít látható növekedési előnyöket és jobb télállóságot. A kezelést tekintve még van mit javítani, ugyanúgy, mint a munkabiztonság terén.

A magas vételár első látásra talán elrettenti az embert. Ugyanakkor egységként szemlélve, az eljárások teljes láncolatát összefüggéseiben kell nézni. Ez az eljárás alapvetően CO2-t köt meg a humuszképződés során, csökkenti az eróziót, és nem szabad lebecsülni azt a kiegészítő hatását, hogy az eljárás alacsony költségei miatt középtávon magasabb béreket tesz lehetővé a járművezetők számára.

nagyon univerzálisan alkalmazható

opcionális adagolóegység

„kanyarkövető” vetőcsoroszlyák, magas csoroszlyanyomás

maradványmentes magbarázda

ISOBUS

Section Control alapkivitelben–részben nagyon bonyolult kezelés

nehéz, nem biztosított tartályrács

TELJESÍTMÉNYIGÉNY: 220 lóerőnél kisebb traktort nem szabad a 4,0 m munkaszélességű vetőgép előtt alkalmazni – kötött talajon vagy dombos területen nem árt, ha a traktor 300 vagy 350 lóerős

A többszínű terminál ISOBUS-kompatibilis, tetszett a jó áttekinthetősége. A kezelése programozható funkciógombokkal vagy az érintőképernyő használatával történik

Matthias Mumme