A vártnál is nagyobb mértékben nőtt tavaly a hazai agrárgép-finanszírozás

Több mint 694 milliárd forint új kihelyezéssel zárták az elmúlt évet a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai: ez éves szinten 13 százalékos bővülés, s 2008 óta a legmagasabb érték, közölte a Magyar Lízingszövetség.

Tóth Zoltán főtitkár elmondta, hogy a bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető, továbbá az építőipari fellendülés is rekordot eredményezett az építőipari gépek finanszírozásában. 
Nyikos Katalin, a szövetség elnöke elmondta, hogy a magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat. Több területen, például a gép, agrár, flotta és teherautó finanszírozásában már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac. A 2018-as adatok megerősítik, hogy továbbra is az egyik legstabilabb piac az agrárgép-finanszírozás. Itt is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a finanszírozott összeg, mégpedig 14 százalékkal 82 milliárd forintra. A termelőeszközöknél a kihelyezett összeg 5 százalékkal 63 milliárd forintra csökkent, ennek ellenére jóval meghaladja a 2014 és 2016 közötti 45-48 milliárd forintos összegeket.

A lízingszövetség elnöke elmondta, hogy összességében a két kiemelkedő növekedést hozó év után 2019-ban visszafogottabb, mintegy 10 százalékos bővülés várható a magyar lízingpiacon.

no