fbpx

Kverneland-újdonságok, SIMA, 2019

Írta: Fodor Mihály - 2019 május 29.

iXtrack T4 | elektromos mikrogranulátumszóró

A közemúltban a megszokott impozáns standon mutatta be a párizsi vásárvárosban új fejlesztéseit a Kverneland. Alábbi cikkünkben a magyar piac számára legizgalmasabb két újdonságot ismertetjük részletesebben.

KVERNELAND IXTRACK T4 – GAZDÁK TERVEZTÉK GAZDÁKNAK

A Kverneland az iXtrack T4 modellel bővíti iXtrack T vontatottpermetező-sorozatát. A T4 modellel a Kverneland belép a nagy precizitású 4000 literes permetezők piaci szegmensébe.

Az iXtrack T4 rugózott – hidro akkumulátorokkal ellátott – paralelogrammarendszerrel rendelkezik, amely az optimális stabilitás érdekében permetező- és szállítóhelyzetben egyaránt aktív; ötvözi az optimális stabilitást a fi nom kiegyensúlyozottsággal. A függőleges mozgás limitált, így minimális a szórási magasságok közötti eltérés, a fedés pedig optimális. Az oldalt csukódó HSA alumínium vagy HSS acélkeret csukódáskor távol van a traktorfülkétől, így szállításkor alacsonyan van a súlypont. A szállítási szélesség mindössze 2,55 m, a magasság 3,40 m (40 méteres keretnél!), ez pedig a szántón és a közúton egyaránt kivételes stabilitást nyújt, a használat biztonságosabb és hatékonyabb. Az iXtrack T4 a HSS kerettel 30-40 méteres munkaszélességre képes. A HSS szórókeret egyesíti magában a minimális súlyt a maximális erővel és stabilitással. A HSS (32-40 m) keretsorozat részét képezi egy hidraulikus biztosítórendszer. A szórókeret első és második része közötti hidraulikus munkahenger garantálja, hogy amikor a keret beleütközik valamilyen akadályba, a második rész felcsukódik, így nem károsodik a szerkezet. A csúcstechnológiájú HSA 24-33 méteres alumínium szórókeret hatékonyan óvja a fúvókákat, illetve nagyon könnyű a beépített tömlők és csövek tisztítása. Az alumínium szórókeret nem tartalmaz hegesztéseket, az egyes elemek csavar és ragasztásos technológiával vannak egymáshoz rögzítve, mely erős és tartós szórókeretet eredményez.

Az iXtrack T4 része alapfelszerelésben az ErgoDrive fordulóprogram: egy gombnyomásra aktiválódnak a szórókeret és kormányzás funkciói. 2019 tavaszától ez teljesen automata is lehet, ha az IsoMatch Tellus PRO terminálon az opcionális, GPS-alapú GEOLIFT funkció üzemel. A különféle Boom Guide rendszerek gondoskodnak a nagyon precíz permetezés tökéletes szórásképéről. A Boom Guide szenzor technológia révén a legkülönbözőbb, változó szántóföldi körülmények között is tökéletes a vezérlés, nagyban megkönnyítve a gépkezelő munkáját. Boom Guide Pro esetében a rendszer kikorrigálja a lejtőhatást, beállítja a szórókeret két oldalának mozgását, így a keret mindenképpen a növényállomány, a talajfelszín vagy – Hybrid módban – mindkettő fölött marad.

NAGYOBB KERETSTABILITÁS, NAGYOBB PONTOSSÁG

Az iXtrack T4 sorozat tagjait felszerelték az új középső kerettel és kiegyenlítőrendszerrel. Mindezt tökéletesen optimalizálták a Boom Guide ProActive-hoz, vagyis minden 30 méternél nagyobb munkaszélességű permetező részesül a nagyobb munkasebesség és a változó körülményekhez történő alkalmazkodás előnyeiből. Sőt, elkészült egy új, kifejezetten síkságokra tervezett kiegyenlítőrendszer a 33-40 m közötti keretekhez. Ennek nem része elektronikus keretkiegyenlítés, hiszen erre sík vidéken nincs szükség. Mindkét esetben lehetséges a szórókeret tökéletes vezérlése nagy sebességnél úgy, hogy a fúvókák mindig optimális távolságban vannak a növényállománytól, vagyis a hatékonyság maximális, a szerelsodródás esélye pedig minimális.

BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS ÉS SZÁLLÍTÁS

Az iXtrack T4 egyszerre fordulékony és nagyon stabil, még lejtős vidéken is, ami igen kényelmessé teszi a használatát. Azállítható tengelyekkel a tengelytáv 5 centis lépésekben változtatható, 1,50 és 2,25 m között. Az egy darabból álló központi alváz, a speciális alakú paralelogrammakarokkal kombinálva elég helyet biztosít a nagy kerekek számára, van tehát mód a 32 fokos kormányszög bevételéhez és a szűk fordulókhoz még 1,5 méteres tengelytávnál is. A sárvédők követik a forduló kereket, így kanyarban is óvják a fúvókákat. A keskeny, de nagy átmérőjű kerekek a kapás kultúrákban óvnak a talajtömörítő hatástól.

EGYSZERŰ VERÉRLÉS: NAGYOBB TELJESÍTMÉNY

Az iXtrack T4 sorozat tagjai alapfelszerelésként ISOBUS-kompatibilisek, azaz csak csatlakoztatni kell az IsoMatch Tellus GO, PRO vagy bármely AEF-szabványos traktorterminálhoz. Az innovatív iXspray hardver és szoftver érintőképernyős felülete felhasználóbarát. Az iXspray számos újdonsággal teszi egyszerűbbé és kevésbé időigényessé a kezelők dolgát; ilyenek például az előzetes beállítások (permetezési feladatok, szórókeret-beállítások, iXfl ow-E spray egyedi fúvókavezérlés, iXclean Comfort és Pro tisztítóprogramok).

A Kverneland Group Mechatronics által kifejlesztett IsoMatch Grip segítségével a vezérlés valóban a kisujjunkban lehet. A kezelő beprogramozhat 1 és 44 közötti funkciót akár 4 üzemmódban, kezdhet például valaki alapfunkciókkal, majd később igény szerint bővítheti a beállításokat. Az ISOBUS AUX-N révén az IsoMatch Grip más eszközöket is vezérelhet. Az IsoMatch GEOCONTROL alkalmazás egyelőre választható funkció az IsoMatch Tellus GO vagy PRO terminálokon. GPS-vevővel kombinálva teljesíti az egyszerű, intelligens, hatékony gazdálkodás minden igényét. Széleskörű fúvókaszintű szakaszvezérlés, változtatható normák, GPS-alapú traktorvezérlés: csak néhány újdonság az IsoMatch GEOCONTROL kínálatából.

OPTIMÁLIS NÖVÉNYVÉDELEM ÉS ÁTGONDOLT KÖRNYEZETVÉDELEM

Az iXtrack T sorozat fejlesztése során a környezetvédelem központi kérdés volt. Az új tartály és a beépített indukciós tartály, továbbá a szelepek mind felhasználóbarátabb külsőt kaptak. A tartály leeresztője közel van a szivattyúhoz és a szeleppanelhez, így rövid csövek alkalmazgatóak; a bennük maradó szermaradvány a piacon az egyik legalacsonyabb értéket mutatja. Van arra mód, hogy az induktortartályt feltöltés után azonnal, azaz permetezés előtt kimossuk, jelentősen csökkentve a felhasznált tisztítóvíz mennyiségét.

 

Az iXclean Pro a Kverneland jól ismert automata szeleprendszerének következő generációját használja. Ez azt jelenti, hogy minden funkció vezérelhető a traktorfülkéből, az ISOBUS-terminálról. A feltöltés, keverés, permetezés, hígítás, vízfelszívás, öblítés és tartálymosás gyerekjáték: egyetlen gombnyomás!

KVERNELAND ELEKTROMOS MIKROGRANULÁTUMSZÓRÓ AZ OPTIMA HD-II ÉS SX VETŐGÉPEKHEZ

A Kverneland csoport a 2019. évi SIMA kiállításon mutatta be az új elektromos mikrogarnulátum-szóróját, az Optima HD-II, valamint az SX vetőkocsikhoz, melyet már előzetesen bronzéremmel jutalmaztak.

A GÉP KEZELŐJÉNEK BIZTONSÁGA

A fejlesztés során többek között a gép kezelőjének megnövelt biztonságára helyezték a fő hangsúlyt, melyet az egyszerű és biztonságos használat biztosít. A celláskerekek például akkor is kicserélhetők, ha a granulátumtartályt nem ürítik ki, így a gép kezelője nem kerül közvetlen kapcsolatba a granulátumokkal.

A mikrogranulátum és a mikrotrágya kijuttatására szolgáló kiváló szóróberendezést a vetőkocsik mögött külön függesztett egységként helyezték el; könnyen tölthető, 17 literes tartállyal és ISOBUS-vezérlésű elektromos hajtással rendelkezik. A Soestben kifejlesztett adagolóegység kopásálló műanyag házból és cserélhető rozsdamentes acélcellás kerekekből áll, amelyek pontosan adagolják a mikrogranulátumokat.

KÁROSANYAG-KIBOCSÁTÁS ELLENI VÉDELEM

Egy kis plusz a környezetért: a granulátumok szabadon, levegőrásegítés nélkül esnek a magágyba, ezáltal minimalizálva a levegőbe kerülő por mennyiségét; ezzel megfelelnek az összes granulátum alkalmazására vonatkozó jelenlegi károsanyag-kibocsátási irányelveknek.

PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS

A kényelmes, teljesen ISOBUS-integrált vezérlés lehetővé teszi a vetősorokról a megállás és az indítás pontjainak átvételét. Ez a tábla végén pontos kapcsolást eredményez (átfedések vagy hiányos helyek nélkül), és lehetővé teszi a kikapcsolást a művelőutakon.

Az új mikrogranulátum-szóró 2019 tavaszától kapható az Optima TFprofi , az Optima V és a 6 méteres összecsukható keretekhez. 2019 őszétől az összes Optima modellhez rendelkezésre áll majd.

Az Optima HD II és az Optima SX vetőkocsi, az új mikrogranulátum-szóróval felszerelve

CÍMKÉK kverneland