fbpx

Az új FENDT 900 VARIO

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 augusztus 15.

A megjelenő FENDT 900 VARIO nagytraktor szériával a gyártó egy tejesen új traktort dob a piacra, amely mérföldkő a felső teljesítménykategóriában. Az új modellek a nagyvállalatok és a bérvállalkozók egyedi igényeihez igazodnak és a teljes világpiac számára kerültek kifejlesztésre. Számos technikai highlight, egy kiterjedt „kapcsolati csomag”, a viszonylag alacsony önsúly és a dinamikus erőt, valamint teljesítményt sugárzó dizájn világviszonylatban is az erőgép sokoldalú felhasználását teszi lehetővé. Így a FENDT 900 nagytraktorok sikertörténete, amely az Agritechnica kiállításon 1995-ben kezdődött a 260 lóerős FENDT FAVORIT 926 VARIO-val, tovább folytatódik.

Az új FENDT 900 VARIO 5 típussal (930, 933, 936, 939 és 942 VARIO) fedi le univerzális traktorként a 296-415 LE-tartományt (az ECE R120 szerint). Kitölti a FENDT 800 VARIO és az 1000 VARIO szériák közötti teljesítménysávot. Az új FENDT 942 VARIO top modellel a 900-as sorozat első ízben jóval meghaladja a 400 LE-t.

A 900-as széria, mint ismert univerzális nagytraktor számos módon használható a mindennapokban a termelésben. A tervezés során nehéz vontató-, illetve nagy teljesítményigényű TLT-munkavégzésre tervezték (pl. faaprítás). Mindemellett a 900-as éppen úgy megfelel szállítási feladatokra 60 km/h-s végsebessége révén.

A kis önsúlya (11,7 t) és az integrált abroncsnyomás-szabályozó rendszer (VARIO GRIP) predesztinálja e szériát arra, hogy kis talajtaposás mellett nagy vontatási teljesítményt nyújtson.

Köszönhetően a moduláris felépítésének (hátsó emelőművel vagy nélkül, hátsó/mellső TLT-vel ill. nélkül, tolt üzemmóddal ill. nélkül, nagy számú hidraulika vezérlőszelepek ill. függesztő- és vonóegységek) számos munkagép kiszolgálására alkalmas.

Új hajtáslánc: erős járműszerelvény kis fogyasztással

A 900-as széria valamennyi típusa teljesen új fejlesztésű MAN hathengeres, 9 l-es motorral és VTG turbófeltöltővel (változtatható geometriájú) került felszerelésre. Az M3677-es motorolaj csereperiódusa először éri el az 1000 üzemórát. E motor és a TA-300 VARIO hajtómű együtt alkotja a VARIO DRIVE hajtásláncot.

A nagy teljesítménytartalékokra tervezett alacsony fordulatszám koncepció (FENDT ID) elsőízben kerül a 900 szériába beépítésre. A névleges fordulatszámnál 1700 fordulat/perc.

Üresjáratban a motorfordulatszám mindössze 650 fordulat percenként. A 60 km/h végsebességet a FENDT 900 VARIO az üzemanyag-takarékos 1450 fordulat / percnél, az 50 km/h-t 1200 fordulat/percnél, a 40 km/h-t mindössze 950 percenkénti motorfordulat mellett éri el. A maximális motornyomaték 1970 Nm, ami a 942-es VARIO top modell esetében 1100-as motorfordulat mellett érhető el.

A nyomaték a talajviszonyoktól függően dinamikusan a mellső-, ill. hátsó tengely között kerül elosztásra. A mellső tengely külön kerül meghajtásra. A mellső- és hátsó tengely hajtásának elválasztása közúti haladáskor, illetve kanyarodáskor lehetővé teszi a hajtásláncon belüli feszültségmentes meghajtást és a teljes vonóerő talajra juttatását.

Éppen kanyarodáskor a „Pull in Turn” hatás következtében a traktor a kanyarba szinte behúzza magát. Az eredmény: kisebb forduló-körátmérő, teljes vontatási teljesítmény mellett.

A FENDT 900 VARIO továbbfejlesztése során a károsanyag-kibocsátási rendszer egy szinttel feljebb „lépett” és így már megfelel a TIER 5-ös előírásoknak. A kipufogógáz utókezelése az új nagytraktornál dízel oxidációs katalizátorban, részecskeszűrőben és az ismert SCR technológián (szelektív katalizációs redukció) keresztül történik. Az MAN motor Common-Rail-rendszere 2500 bar befecskendezési nyomáson dolgozik. E magas nyomás optimális égést tesz lehetővé a hengerben.

Teljes kapcsolatban: kabinon belül és kívül

A vezetőfülke az összes kezelőelemmel együtt a gépkezelő munkahelye. Az új FENDT 900 VARIO-val egy új vezetőfülke is bevezetésre kerül a „FENDT LIFE CAB”.

Először van lehetőség arra az adat kapcsolatok révén, hogy a 900 VARIO valós időben szolgáltassa az üzemi paramétereit a külvilág felé. A telemetriai bázis csomag előkészítés révén a hardveroldal adott. Ez az eszköz rögzíti és továbbítja az adatokat a jövőben különböző szolgáltatások számára.

FENDT CONNECT

A FENDT CONNECT a központi telemetria rendszer, amely az adatokat elemzik és karbantartja a gép különböző tevékenysége során. Kiolvassa a gép adatait, elmenti azokat és kiértékeli azokat. Az adatátvitel mobil hálózaton keresztül történik. Mindezek által lehetővé válik a helyfüggetlen flottamenedzsment és a gépbeállítások távoli optimalizációja.

A FENDT CONNECT két használati lehetőséget biztosít a vevő részére: egyrészt a saját gépei ellenőrzését, másrészt a kereskedő szerviz szolgáltatásainak igénybevételét.

Mindezek érdekében a pozíció adatokon túl a gép CAN-BUS adatai is felhasználásra kerülnek. Asztali számítógépen vagy mobil eszközök segítségével a gép tulajdonos lehívhatja az információkat, mint például a gép pozícióját és az útját (mindezt térkép nézetben), az üzemanyag fogyasztást, a haladási sebességet, a gép által dolgozott üzemórát és a gép leterheltégére vonatkozó adatokat. A szervizkódok és szerviz intervallumok szintén lehívhatók.

A géptulajdonosok hozzájárulásával a kereskedő is láthatja a gép adatait. A következő szerviz intervallumok és/vagy hibakódok kiolvasásával tervezhetővé válik a megelőző karbantartás időpontja. Mindeközben a géptulajdonos mindvégig teljeskörűen rendelkezik a gép adatai felett. Üzemi jellemzők és agronómiai adatok nem kerülnek sem mentésre, sem továbbításra. A teljes folyamat az EU-s adatvédelmi törvénynek megfelelően került kialakításra.

SMART CONNECT

A SMART CONNECT a traktoros számára egy szolgáltatás. A gépkezelő összekapcsolja az iPad-ját a FENDT 900 VARIO belső wifin keresztül a traktorral. Gépparaméterek, mint például a traktor pozíciója, megművelt terület, sebesség, üzemanyag-fogyasztás, motorterhelés a munka folyamán átvételre kerül a tabletre. (Az utolsó 60 perc.) Az adatok egy térképen vagy grafikusan megjeleníthetők.

Az iPad képernyője egy kiegészítő megjelenítési felület a jó bevált VARIOTERMINÁL mellett. A SMART CONNECT támogatja a vezetőt az információk megjelenítésében, amelyek tisztán az ellenőrzés céljára szolgálnak. A SMART CONNECT valamennyi PROFIPLUS felszereltségű traktor esetén az alapfelszereltség része.

Világviszonylatban jobb kapaszkodás

A FENDT 900 VARIO nehéz vontatási munkák elvégzésére készült, legyen az bárhol is a világon. Az ismert peremes- vagy hosszú féltengellyel – elsősorban európai országokban – számos abroncskombinációs lehetőséget kínál. A világ más pontjairól érkező igények is megfelelve az új FENDT 900 VARIO 60”-os nyomtáv változatban is elérhető. Ez a nagytraktor – elsősorban – Észak-Amerikában Row-Crop-felhasználás (kapás növények) esetén használható jól.

A teljes motor teljesítményre méretezett traktor mellső híd szintén továbbfejlesztésre került. A karbantartásmentes kettős kereszt-lengőkarok hidropneumatikus független kerékfelfüggesztést és rugózást tesznek lehetővé.

Amint az ismert – a FENDT-nél teljes mértékben integrált abroncsnyomás-szabályzórendszer (VARIO GRIP) érhető el opcionálisan a 900 VARIO szériánál is. Egyedülálló mégis, hogy a Row-Crop változat esetén az ikerkerekek abroncsnyomását ugyancsak a vezetőfülkéből menetközben gombnyomással lehet szabályozni.

A 900-as széria kínálatában először szerepel a gépkezelőt támogató VARIO GRIP asszisztencia. Amennyiben néhány paraméter már adott a munka elvégzése során, a megadott sebességhez a rendszer megadja az optimális súlyozást és abroncsnyomást vagy adott súlyozás esetén a rendszer a munka sebességet és az abroncsnyomásra tesz ajánlást.

Annak érdekében, hogy a meglévő vonóerő a talajra juthasson, és a felfekvő felület növekedjék, kifejlesztésre került egy új, nagy méretű gumiabroncs a 900-as széria számára melynek maximális átmérője 2,2 m (750/70R44).

Nagyobb teljesítmény a nagy teljesítményű hidraulika rendszerből

A FENDT 900 VARIO egy modulárisan megtervezett hidraulika rendszere van, amely két Load-Sensing szivattyúval (LS) rendelkezik, 165 ill. 220 l/min szállítóteljesítménnyel.

Egy következő opció lehet a 430 l/perc szállítási teljesítményre képes hidraulika rendszer, mely két független hidraulika körből áll. Két autonóm axiáldugattyús szivattyú az igényeknek megfelelően különböző szállítási teljesítményre képes más-más nyomásszint mellett. Az egyik szivattyú 220 l/perc a másik 210 l/perc térfogatárammal képes az egyik ill. másik hidraulikakört ellátni olajjal.

A szivattyúban integrált nyomáshatároló-szelepnek köszönhetően mindig az igényeknek megfelelő olajnyomással dolgozik a szivattyú. A nagy hidraulika-teljesítménnyel rendelkező szivattyúk az alacsony motor fordulatszámhoz (FENDT ID) kerültek illesztésre.

Ready for more? Még több extra a vevő számára

A teljesítmény és élettartam mellett sok 900-as vevőt foglalkoztatja a biztonság, a kényelem és az egyszerű kezelhetőség témája is. Az új 900 VARIO itt is többet nyújt.

INFOTAINMENT rendszer

Először kerül a kínálatba opcionálisan egy INFOTAINMENT rendszer, amely a traktor terminálon keresztül kezelhető. A High End kihangosító rendszer számára nyolc egymással kommunikáló mikrofon került a tetőbe integrálásra, amelyek a háttér zörejeket kiszűrik és az emberi hangot felerősítik. Az eredmény: kiváló beszédminőség munka közben.

Ezenkívül egy új rádió is integrálható, amely lehetővé teszi a világszintű vételt, mivel az tartalmazza az összes frekvenciát és forrást (FM / AM / DAB + / HD rádió). Külső hangforrások (Bluetooth / USB / AUX-in) is lejátszhatók az új hangrendszeren. Ez két különböző változatban érhető el: egyszer, mint egy információs és szórakoztató csomag négy hangszóróval, vagy prémium változatban: a 4.1-es hangrendszerrel és a mélysugárzóval. Két antennát 90 fokban egymáshoz képest helyezték el az oldalsó ablakban, és így biztosítják a biztonságos és nagyon jó vételt.

Kihúzható multifunkcionális szerszámtartó

Vevői igények alapján a FENDT 900 VARIO jobb oldalán egy új kihúzható multifunkcionális szerszámkészlettartó került felszerelésre. Az egyedi igényekre szabott tárolótér a gépkezelő számára lett kialakítva, aki igény szerint akár tarthat itt egy kihúzható szerszámosládát, vagy egy 12 l-es kézmosó-tartályt is.

Hatékony járműszerelvény: TIM Ready

Az ISOBUS-os munkagépek kezelése a VARIOTERMINÁL-on keresztül élményszerűen, az ösztönös megérzésen keresztül történik, szinte tanulni sem kell. A TIM (Traktor Implement Management) rendszeren keresztül a traktor és a munkagép beállításai automatikusan optimalizálódnak, ezáltal növekszik a járműszerelvény hatékonysága. A TIM-kapcsolatra képes munkagépek esetében bizonyos traktor funkciók, mint például a haladási sebesség – szabályozható. Ez a funkció a régebbi FENDT 900 VARIO traktorokba szerelt 10,4” terminál esetén is opcionálisan elérhető.

Intelligens táblavégi fordulóautomatika

Mindössze egy nyomógomb segítségével a táblavégi forduló során végzendő tevékenységek automatikusan aktiválhatók az AUTO-VARIOTRONICTI segítségével.

Az AUTO-VARIOTRONICTI és a VARIOGUIDE automata kormányzás egyidejű használatával az egyes szekvenciák automatikusan lefutnak.

Ennek megfelelően a hátsó emelőmű lesüllyesztése automatikusan megtörténhet amennyiben a VARIOGUIDE által érzékelt traktor pozíció eléri a tábla szegély vonalát. Ezen túlmenően az automatikus megfordulás is lehetséges. Az új FENDT 900 VARIO mellett ez az opció a jelenleg futó valamennyi szériánál 10,4”-os VARIOTERMINÁL esetében elérhető.

Elektro-teleszkópos visszapillantó tükör

Az új visszapillantó és nagylátószögű tükör elektromosan állítható. A teleszkópos tükörtartó a terminálon keresztül gombokkal vagy az érintőképernyő megérintésével (egy gyors menü segítségével) kitolható, ill. behúzható. Opcionálisan tükörfűtés is elérhető.

Új biztonsági zárrendszer

A hagyományos kulccsal ellátott zárrendszer mellett az új széria biztonsági zárrendszerrel és kombinált indítósgátlóval is rendelkezik. Ez a rendszer garantálja a maximális biztonságot a gép ellopása és a jogosulatlan üzemanyag-kivétel ellen. E kódolt kulcs zárja a traktorajtót, gyújtáskapcsolót, a motorháztetőt és az üzemanyagtartályt.

Az új FENDT 900 VARIO 2019 júniusától elérhető és az év második felében szállítható. Ügyfél kérésére a FENDT akár 8 évig vagy 8000 üzemóra időtartamig meghosszabbíthatja a jótállást.

Forrás és kép: AGCO / FENDT