fbpx

Tovább automatizált technológia

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 14.

A 2018-as modellévre a John Deere 2017 közepén mutatta be új S700-as rotoros kombájnsorozatát. Az S600 sorozatra alapozva a továbbfejlesztett változat az automatizálás terén kínál számos új technológiai megoldást. Kukorica aratáskor kaptunk képet az új gépekről.

FELSZERELT: a John Deere az S600 sorozatból bevált technológiát összekapcsolja a legmodernebb szoftverrel

A John Deere S600 kombájnjai már 2012 óta jelen vannak a piacon. Az évek során folyamatosan javították, továbbfejlesztették a műszaki megoldásokat, alig van olyan alkatrész, amihez ne nyúltak volna hozzá javító szándékkal. Bár az új John Deere S700 sorozaton kívülről, ill. az alkalmazott technikát tekintve – motor, cséplő- és tisztítórendszer, stb. – a jelenlegi S600 sorozathoz képest semmi nem változott, de az elmúlt években egyre több szenzor és szoftver funkció kapott helyet a gépekben. Így a John Deere megragadta az alkalmat, és az új kartámla, az „Integrated Combine Adjustment 2” (röviden ICA2) és az ActiveYield bevezetésével egy időben új nevet adott a rotoros gépeknek. A zászlóshajók az S700 elnevezés mellett az „automatizált kombájn” címet is viselik. Kukoricaaratás közben a gyakorlatban tesztelhettük, hogy a szoftverek és egy modern parancsnoki központ elég-e ahhoz, hogy új kombájnsorozatról beszéljünk, és mi minden zajlik automatikusan.

Műszaki adatok

cséplés & leválasztás: 762 mm átmérőjű és 3224 mm hosszúságú egyszeres rotor

fordulatszám-tartomány: 380-1000 min-1 (gabona) ill. 210-550 min-1 (kukorica)

tisztítás: Dyna-Flo magtisztító rostaszekrény 5,2-5,9 m2 tisztítófelülettel, 4 terelőcsiga; keresztirányú kompenzáció 7-ig, legfeljebb 22%-ig a Hillmaster dőléskompenzációval szalmakezelés: 4 soros szalmaszecskázó, 44/100 kés, integrált pelyvaterítő, elektromos terelőlemezek vagy aktív elosztó

Motor és hajtás: Deere PowerTech mSS soros turbófeltöltővel; 9,0, ill. 13,5 l hengerűrtartalom; Tier 4 final; 285 kW/387 LE–460 kW/625 LE névleges teljesítmény

méretek és tömegek: külső szélesség 3,49–3,99 m; üres tömeg 17,9-20,5 t; magtartály 10 600-14 100 l

németországi nettó listaár: S760 alapgép német változatban 305 813 euró vágóasztal nélkül, ICA2 14 000 euró

  1. A CommandPro menetirányító kar dinamikus alakú lett, és módosított funkciógombokat kapott. Emellett 7 gomb szabadon programozható
  2. Összehasonlításképpen: a régi, „kényelmetlen” irányító kar, programozható gombok nélkül
  3.  A keskeny kijelző továbbra is a vezetőfülke A-oszlopán helyezkedik el. A fontos paraméterek nagyon erős kontraszttal jelennek meg
  4.  A kartámasz letisztult John Deere-megjelenésű

ÚJ KARTÁMASZ: a vezetőfülkében új kartámasz található, az átalakított CommandPRO menetirányító karralICA2: a magfelhordó és a kalász visszahordó elevátornál két kamera szolgál a magok elemzésére, és értékelik a betakarított gabonát ACTIVE-YIELD: a magtartályban három mérőlap van a hozamszenzor automatikus kalibrálásához

MINDEN ELLENŐRZÉS ALATT

Mint már jeleztük, az S700 sorozat műszaki alapját az előző S600 sorozat képezi. A Traction magazin 2016. november/decemberi számában például már közzétettük a 3 fokozatú rotorral és a Dyna-Flo Plus tisztítórendszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat (a Tesztelés & Gyakorlati tapasztalatok rovatban). Mostantól a vezetőfülkében már az új Command kartámasz található, ami jól beleillik a John Deere modern kialakításába. Felépítésében ez a nagy John Deere traktorok és a két „nagy” 6R modell kartámlájához hasonlít. Elsősorban az új joystick szembeötlő: a CommandPRO menetirányító kar ergonomikus kialakítással. Kissé előre és bal kéz felé billentve nagyon kényelmes a fogása, és hasonlít a 6230R/6250R modellek multifunkciós karjára.

Hüvelykujjal minden gomb jól elérhető. A szokásos fő funkciók mellett hét programozható funkciógombot tartalmaz a Joystick, így ezeken a „Softkey” gombokon egyedileg is elhelyezhetők különféle parancsok. A hozzárendelés megváltoztatható a terminálon. A kar hátulján egy görgő szolgál a terminálon a kijelző oldalainak megváltoztatására – ez nagyszerű! Például könnyedén válthatunk a betakarítási és teljesítményadatok között anélkül, hogy levennénk a kezünket a vezérlőkarról.

A Command kartámlán új elem a terminál. A 4. generációs Command Center minden S700 modellnél az alapkivitelhez tartozik. 10 coll méretű, és a többi John Deere terminálhoz megszokott módon gyorsgombokkal rendelkezik a keret alján. A kezelése az okostelefonok vagy tabletek kezeléséhez hasonló – úgynevezett „App-alapú felhasználói felület”. A „Layoutmanager”, vagyis az elrendezést kezelő felületen a képernyőket ezután szabadon be lehet állítani. A kijelzőhöz rendelkezésre áll – az okostelefonokból már ismert – letörlés funkció is, amivel a különböző képernyők között lehet váltani.

  1. A törlési funkcióval lehet váltani az egyes képernyők között
  2. A képernyők elrendezése egyedileg tervezhető, így többek között a különböző kamerák élő képei is
  3. A beállítások tartalmazzák a cséplő- és tisztítórendszer aktuális paraméter-beállításait
  4.  Ha a betakarítás minősége még nem megfelelő, vagy segítségre van szükség az optimalizáláshoz, akkor ICA 1 kap szerepet

  1. Ha például csökkenteni kell a pelyva arányát a betakarított terményben, akkor a „magminőség” ponton keresztül eljuthatunk az egyes problématípushoz
  2. Az ICA 1 ajánlásokat ad, hogy hogyan szüntethetők meg a terményben megfigyelt problémák. A mi esetünkben a rövid törekrosta nyílását kellett csökkenteni. A javaslat érintéssel átvehető, és a kombájn elvégzi a szabályozást
  3. Az ICA 2 képernyőn az automatikus gépi szabályozás aktiválható
  4. Az élőkép bepillantást nyújt a magfelhordó és a kalászvisszahordó elevátor kameráinak képeibe

AUTOMATIKUSAN KALIBRÁLT

A John Deere ActiveYield automatikus kalibráló rendszere a növekvő töltöttségi szinttel párhuzamosan folyamatosan méri a magtartályban a súlyváltozást. Erre a célra a magtartályban három érzékelőt helyeztek el. A rendszer az értékeket a hozam- és nedvességszenzorok adataival hasonlítja össze, és kalibrálja a hozamérzékelőt. Ez különböző sebességek és áteresztőképességi ráták mellett is működik, mivel a rendszer többpontos kalibrációs görbét generál.

Egy további előnye: ellensúlyokra és manuális kalibrálásra egyáltalán nincsen szükség. Ez óriási időmegtakarítást jelent. És még valami: a pontosabb szenzorok a precíziós gazdálkodáshoz is fontosak, ugyanis csak a pontszerű hozamméréssel lehet végül következtetéseket levonni az adott szer megfelelő alkalmazási mennyiségével kapcsolatban.

TELJESEN AUTOMATIZÁLT

Lássuk az S700 igazi különlegességét, amiért az „automatizált kombájn” címet is kapta: ez az ICA 2, amely opcionálisan minden S700 modellhez kapható, és két szenzort tartalmaz, a megfelelő szoftverrel együtt. Az érzékelők speciális kamerák a magfelhordó és a kalász visszahordó elevátornál, amelyek a betakarított terményt elemzik. De hogyan működik most az automatizált kombájn?Ha a gabonaállományban változások lépnek fel, akkor a gép automatikusan igazodik ezekhez a változásokhoz a paraméterek korrigálásával. Az állományban bekövetkező változás lehet pl. gyomosodás, megdőlt gabona, inhomogén állomány, nedvesség, stb. A változások végső soron hatást gyakorolnak a betakarított terményre, amit mindkét kamera regisztrál. A szoftver kiértékeli a képeket és a cséplő-, valamint a tisztító rendszert egyaránt szükség szerint utánállítja, vagyis a kombájn teljesen automatikusan megváltoztatja a ventilátor, a rotor vagy a tisztítás (felső és alsó rosta) paramétereit – attól függően, hogy milyen módosításokra van szükség a betakarítási színvonal tartásához. A vezető kézi korrekciója teljes mértékben megszűnik. Az ICA 2 így biztosítja, hogy a kimenet folyamatosan állandó legyen, ezáltal a nyereség maximalizálódik, és a veszteségi szint tartható.

A 2014 óta ismert ICA 1 a kívánt célok elérését támogatja. Ha a jelenlegi cséplési eredmény nem optimális, mert például túl sok pelyva van a gabonában, akkor gyorsan elvégezhetők a korrigálások. Ehhez első lépésként a probléma meghatározása segít, amely után a vezető számára megjelenik egy ajánlás, ez megadja, hogy az ok hogyan hárítható el. Kattintson az Alkalmaz gombra, és a kombájn az ajánlás szerint elvégzi a beállításokat. Ha a gabona minősége megfelelő, akkor aktiválható az ICA 2.

Ha a cséplő- és a tisztítórendszer paraméterei megváltoznak, akkor ez az adott szimbólum kék hátteréről felismerhető. Az élőképet közvetítő csatornán lehetőség van arra is, hogy meggyőződjünk a minőségről. Egy infravörös kép is megjeleníthető, ahol jól láthatók a tört szemek és szennyeződések – ez tökéletes segítség! A visszatekintési lehetőség az elmúlt 45 perc paraméterváltozásairól szolgál információkkal. Ez arról is tájékoztat, hogy miért kellett a paramétert megváltoztatni. Az ICA 2 opcióiban megváltoztatható az érzékenység, vagyis a szabályozás sebessége.

TOVÁBBI JELLEMZŐK

A „Harvest Settings” aratási beállítások segítségével előre konfigurált paraméterek adhatók meg a gabonafajták alapján. A beállítások ugyanígy saját tapasztalatok alapján is elmenthetők. A tapasztalatlan vezetők számára ez egy jó útmutató. A mi tesztünkben az általunk beállított értékek nagyon messze estek az előre konfigurált ajánlásoktól. Harvest Smart az elnevezése a John Deere haladást szabályozó rendszerének, ami biztosítja, hogy a kombájn haladási sebessége automatikusan a maximális cséplési teljesítményhez vagy a minimális veszteséghez alkalmazkodik. A kalibrálás kalibrációs görbével történik, amelyhez különböző sebességek választhatók, és a cséplőszerkezetek kihasználtsága ellenőrizhető.

ÚJ VÁGÓASZTALOK

Az S700 modellel a John Deere új vágóasztalokat is bemutatott, többek között a 722-740PF (Premium-Flow) adaptert 760 mm nagyságú behordócsigával, a 700D sorozathoz tartozó új Draper vágóasztalt, kiegészítő repceadapterrel és a 600FD Flex Draper vágóasztalt, rugalmas késtartóval.

  1.  Az ICA 2 rendszer kamerája a kalászvisszahordó elevátornál helyezkedik el, egy másik kamera a magfelhordó elevátornál található
  2. A két kamera a tisztításhoz felhajtható. Utólagos felszerelésre még nincsen lehetőség
  3. A kamerák legfontosabb eleme a John Deere szoftver
  4. Az ActiveYield kalibrálórendszerhez a gabonatartályban három mérőlap van szerelve

A háttérben folyamatosan mérik a súlyt és kalibrálják a hozamszenzort. Precíz eredményhez elegendő az első öt tartálytöltés

Összegzés

A John Deere automatizált kombájnja néhány érdekes tulajdonsággal rendelkezik. Tapasztalatlan vezetők vagy a szezonális munkát végző alkalmazott is tud a nagy teljesítményű kombájnokkal dolgozni. Minden automatizálási rendszer folyamatosan korrigálja a háttérben a gép paramétereit, így a betakarítás színvonala és a precíziós gazdálkodáshoz tartozó adatok magas szinten maradnak. Az S700 sorozat így egyértelműen kiemelkedik az S600 sorozathoz képest. Az „automatizált kombájn” címet is megérdemelték a zweibrückeni kombájnok. A teljesen automata kombájn megalkotásához vezető lépés nem tűnik többé olyan távolinak. A cséplés minőségének értékelésével kapcsolatos tapasztalatok és a cséplési technológia alapvető megértése azonban továbbra is elengedhetetlen.

+ az ICA1 és az ICA2 az automatizált cséplés fontos elemei

+ az Active Yield teljesen a háttérben dolgozik

+ áttekinthető kartámlába épített vezérlőpult és hozzá új joystick

– a joystick „rejtett” gombokat tartalmaz

EGYÜTTMŰKÖDÉS: a John Deere Európában teljesen egészében a Geringhoff kukoricabetakarító technikájára épít

Kívül a szemet gyönyörködtető fóliázástól eltekintve semmi nem változott. A mechanika terén is minden a szokásos maradt

Alexander Brockmann